Busmodelbouw schaal 1:50
Op deze webpagina's wil ik u kennis laten maken met het zelf bouwen van busmodellen.

Deze hobby heb ik al vanaf mijn jeugd, maar sinds begin 90'er jaren hebben de busmodellen een ander kwaliteisniveau. Reden is dat inmiddels goede materialen te koop zijn, terwijl er vroeger gewerkt moest worden met papier, karton en plastic afvalmateriaal. Menig Dinky-toy heb ik gesloopt om de wielvelgen te kunnen gebruiken voor busmodellen. Dinky kon wel banden in diverse maten leveren, die pasten op de velgen van personenauto'tjes. Inmiddels weet ik dat menige gesloopte Dinky Toy nu een kapitaal waard zou zijn geweest.......

De modellen die sinds 1975 zijn ontstaan heb ik in mijn modellen-verzameling. De modellen van eerdere jaren hebben de tand des tijd niet doorstaan, hoofdzakelijk door de materiaalkeuze van destijds. En uiteraard is al doende mijn techniek ook verbeterd.


Veel busmodellen zijn voorzien van de naam van de fictieve busondernemer "Intertours", er is geen enkele relatie met een "echte" busondernemer met deze of gelijkende naam.

Voor de busmodelbouw maak ik gebruik van kunststof plaatmaterialen in diverse diktes tussen 0,3 mm en 1,0 mm. en profielmaterialen van het merk Evergreen, dit alles is te koop in de modeltreinen-winkels. Met de juiste lijm ontstaat een duurzame en zeer sterke verbinding van het materiaal. Het verlijmde materiaal laat zich ook uitstekend bewerken, waardoor ook rondingen zonder vele moeite mogelijk zijn en fraaie vormen zijn te realiseren.

Ik neem u via buttons (links) graag mee in de bouwfases van een aantal busmodellen, wellicht kunt u er inspiratie uit opdoen en ook zelf eens proberen een busmodel te bouwen.
© www.pcreest.nl; update 10-11-2021
klik op de button:
© Rüdiger Schreiber / "Busfahrer"
© Rüdiger Schreiber / "Busfahrer"