VDL
(Berkhof, Bova, Jonckheere, Kusters, APTS)
DAF SB 250 chassis; 2002
carrosserie: VDL Berkhof, type "Jonckheer"; 250 pk.

Model: Lion Toys, Holland, maar geproduceerd in China.


Het model is in meerdere uitvoeringen geproduceerd, o.a. in GVB (Amsterdam) en Novio (Nijmegen) uitvoering.

Ik heb mijn model voorzien van een nieuwe voorruit met een meer authentiek matrixdisplay en ingevoegd in mijn fictieve busbedrijf.
APTS "Phileas"; 2004,
Ford V10 benzinemotor (omgebouwd voor het gebruik van LPG als brandstof), gekoppeld aan een generator voor de stroomopwekking t.b.v. de electromotoren in de wielnaven (zgn. "hybride"-aandrijving).


Model: Lion Toys, Holland, maar geproduceerd in China.


Een kwalitatief hoogwaardig model, dat ook leverbaar is als dubbel-gelede bus.


Advanced Public Transport System B.V. (APTS) is een samenwerkingsverband van een groot aantal bedrijven in de regio Eindhoven, met VDL als grootste aandeelhouder.

Met nieuwe technieken is een bussysteem ontwikkeld, met als doel een verregaand zelfstandig voortbewegen van de bus over vrije busbanen, in 1e instantie tussen Eindhoven en Veldhoven. Hiervoor zijn 11 bussen met 18 meter lengte en 1 bus met 24 meter lengte gebouwd.
Er is veel belangstelling voor dit kennisproject, zowel in het binnenland als vanuit het buitenland.
Begin 2009 was het systeem echter nog steeds niet volledig operationeel en inmiddels zijn andere motoren en een aangepaste hybride-aandrijving in deze bussen ingebouwd. Ook wordt verder afgezien van de automatische besturing.
VDL Ambassador ALE 120-205/225; uitvoering 2007.
Carrosserie: VDL Berkhof, Heerenveen.

Model: Lion Toys Holland, geproduceerd in China.


Gegevens van de originele bus:

Motor: 6 cylinder Cummins-diesel type ISBe4 205 of ISBe4 225, resp. met 205 of 225 PK, beiden in Euro 4 uitvoering. Automatische versnellingsbak Voith type D854-5E.
Lengte: 11,95 mtr., breedte: 2,50 mtr., hoogte: 2,92 mtr. (excl. de optionele airco).
Low entry bustype, opgebouwd met gebruik van chassismodules van het SB 200 chassis van VDL Bus International.
Lichtgewicht bustype, ledig gewicht ca. 8900 kg., max. totaal gewicht 14.440 kg (vooras 5000 kg., achteras 9440 kg.), maximum capaciteit 80 personen.

Het busmodel is in de uitvoering met 39+2+1 zitplaatsen en 1 rolstoelplaats. Opvallende details aan dit model: de 3 spiegels rechts en het fraai weergegeven interieur compleet met het afvalbakje op de wielkast achter de bestuurder. Zelfs het plafond is volledig gedetailleerd weergegeven, maar in zwarte kunststof.
Voor de modelbouwers geen probleem om het interieur met wat verf beter tot z'n recht te laten komen, ook de witte raamstijlen verdragen wel een matzwart verfje, waarna het model bijna perfect is.
Na dit exclusief voor VDL geproduceerde promotiemodel, komen (naar verwachting) nog diverse uitvoeringen en kleurvarianten van busbedrijven in de handel. In maart 2009 is als eerste een Syntus uitvoering verschenen.
Naar de volgende pagina:
www.pcreest.nl  02-2010
Voor het "eigen" (fictieve) busbedrijf heb ik een onbedrukt exemplaar van dit model aangepast.