SCANIA-VABIS
Scania Vabis (1911) "Nordmarkbus"

Model: CEF/Replex (France) (2011)


Gegevens van de originele bus:

Vabis motor 30 PK; 1½ ton Scania-chassis; maximum snelheid 20 km/h; maximum capaciteit: 12 passagiers.

In 1910 ontstond na een fusie van de bedrijven Scania in Marmö en Vabis in Södertälje de nieuwe onderneming Scania Vabis.
Het bedrijf leverde op 17 oktober 1911 voor omgerekend $ 14.500 hun eerste bus af aan het nieuw opgerichtte bedrijf Nordmarkens Automobil Trafik Aktiebolag, gevestigd in Årjäng. Het was tevens de eerst bus op Zweeds grondgebied en deze kreeg als bijnaam "Nordmarkbus". Scania produceerde het chassis, terwijl de opbouw en de motor bij Vabis werden geproduceerd. 
De bus werd vanaf 30 november 1911 ingezet tussen Åmot en Årjäng. Een groot succes werd het niet, de bus rammelde en ratelde over de slechte wegen, en moest na iedere rit worden hersteld, met name de lampen rammelden er bij iedere rit af. Het geratel maakte ook paarden bang en de chauffeurs zijn bij herhaling geslagen door boze koetsiers van paardenwagens. Ook kon weinig snelheid worden gemaakt, als men de bus mistte kon die lopend nog worden ingehaald, aldus de anekdoten.
In 1914 werd de lijndienst door alle toestanden opgeheven en de bus reed nog korte tijd voor militaire ritten en groepsvervoer. Daarna werd de carrosserie er af genomen en deze deed verder dienst als thuin-/speelhuisje. Het chassis met motor werd ingezet in de bosbouw bij houtproductie t.b.v. de Glava glasfabriek. Bij het verplaatsen er van bleef het chassis (rond 1920) steken op het bevroren Stora Gla-meer en bij de kort daarop invallende dooi verdween het naar de bodem van het meer en is nooit meer terug gevonden.
(samengevatte tekst, bron: diverse Zweedse internet-sites)


Het is een goed maar niet al te gedatailleerde busmodel, van het origineel zijn meerdere (fraaie) foto's op internet te vinden en de verschillen zijn dan goed zichtbaar. Qua vormgving correct, maar typische details ontbreken.
Het model is exclusief voor de Scania-shop gemaakt ter gelegenheid van de viering "100 jaar Scania-bus" in 2011.
(Zweden)
Scania Vabis, 1923, geleverd aan de Zweedse Posterijen (G.P.O)
carrosserie: Vabis.

Model: Matchbox Models of Yesteryear, nr. Y16 (1987), schaal 1:49

Gegevens van de originele bus:
Uitgevoerd op een 2,64t. chassis, met een 4 cylinder 3,5 ltr. Vabis motor van 36 PK bood dit type bus plaats aan 12 passagiers en postvracht.
Voor de afgelegen gebieden werden de bussen in de winter voorzien van NYBERG aandrijving met rupsbanden en ski's op de voorwielen.

Er is één exemplaar bewaard gebleven als museumbus.
Naar de volgende pagina:
© www.pcreest.nl; updated 16-11-2015