Neoplan Jumbocruiser
model gereed in 1976
Neoplan N 138 "Jumbocruiser".

Gegevens van de originele bus:
In 1976 introduceerde Neoplan de grootste bus ter wereld, waarbij de maximaal toegestane afmetingen van 18.00 mtr. lengte, 4.00 mtr. hoogte en 2.50 mtr. breedte vol werden benut.


Neoplan leverde dit bustype af met een "monster" van een motor, een V12 van Mercedes Benz met 19.140 cm3 cylinderinhoud en 400 PK vermogen. In 1980 werd het motorvermogen opgevoerd tot 440 PK. Een automatische versnellingsbak met 5 versnellingen en een retarder waren standaard aanwezig. Het geheel vond z'n plaats aan de achterkant van de voorwagen en was van buitenaf vrij toegankelijk, er was geen motor-afscherming aanwezig.

Bij het model heb ik gekozen voor de versie waarbij het onderdek in de naloper is ingericht als lounch, compleet met bar.

De capaciteit was theoretisch maximaal 144 zitplaatsen, bij de getoonde uitvoering waren er "slechts" 91 zitplaatsen bij ***uitvoering.

Voor dit model heb ik nog gebruik gemaakt van Dinky-banden, die op kogellagers zijn geklemd. Pas later kreeg ik de beschikking over Tekno assen / banden, waarmee de latere modellen zijn uitgerust. In 1976 moest je als modelbouwer zoeken naar mogelijkheden of onderdelen. Nu is dat geen item meer.

Het model is niet in goede conditie, het dak is niet meer recht, de zijwanden vertonen enige bochels,zoals op de foto's (mei 2005) te zien is.
Ook hier dus een restauratie-object.
www.pcreest.nl  04-2009
Naar de overzichtpagina: