Mercedes Benz
Duitsland
Mercedes Benz O 580-15 RHD "Travego" (1e serie 1999 - 2005)

Model: Ling Li Bao (China), nr. 7973.

Gegevens van de originele bus:
Motor 6 cylinder 11.967 cc. met een vermogen van 354 pk of 422 pk. Lengte 12,0 mtr., breedte 2,55 mtr., hoogte 3,71 mtr., wielbasis 6,08 mtr.
Maximale zitcapaciteit: 54+1.

We hebben hier te maken met Chinese plagiaat, want kennelijk is het model gemaakt zonder licentie van Mercedes Benz. Zo ontbreken de STER op het front en de benamingen. Er zijn enige kleine veranderingen aangebracht ten opzichte van het origineel. Ook is het model 1 cm. te kort en 3 mm. te breed.

Het model is voor zowel de verzamelaars als voor de speelgoedmarkt gemaakt, en daarom zitten er wat "toeters en bellen" aan het model, u kunt dat zien in het filmpje dat u via deze button kunt bekijken:
Ook zit er een te forse chauffeur achter het stuur.

Meest opvallend is echter dat het interieur fraaie stoelen heeft, exacte kopieŽn van het origineel, ook aan de achterzijde. Het dashboard is fraai nagemaakt tot in de kleinste details, alleen slecht zichtbaar door de te grote chauffeur. De bijrijdersstoel is in de omhoog geklapte toestand weergegeven, en erg fraai vorm gegeven. De spiegels zijn voorzien van  zilverfolie.
Achter de achterklep is de aanblik van de motor en aggregaten goed weer gegeven. Aan ieder kant kan 1 bagageklep open en beide deuren kunnen worden geopend, de pasvorm en constructie is goed.
Aan de airco op het dak is weinig aandacht geschonken en de onderzijde van het model is een miskleun, er wordt een middenmotor-chassis gesuggereerd en het reservewiel hangt achteraan.
De wielconstructie is zwak geconstrueerd en de wielen/banden zijn slecht weergegeven.
Helaas zijn er in het middenpad diverse verbindingen met het dak zichtbaar en 3 verschillend gekleurde LED's.

Het model is via internet in China te koop, omgerekend heb ik er Ä 13,- voor betaald (+ Ä 9,60 verzendkosten) (stand 01-2013) en het is leverbaar in vele bonte kleurvarianten, maar ook als politiebus met zwaailichtenbalk op het dak.
Ik heb gekozen voor de meest neutrale variant, deze stelt een typisch Chinese schoolbus voor, die wordt gebruikt voor het vervoer van de grotere kinderen en studenten. Voor kleinere kinderen gelden andere normen voor schoolbussen (zie onder "Yutong").
Kortom, een interessant model door z'n tegenstellingen tussen fraai en slecht, toch een aanwinst in mijn verzameling.

Een tweede exemplaar heb ik eind 2014 verbouwd en het resultaat ziet u hieronder. Al met al een redelijk model van de Travego, waarbij nu met name de stoelen en het fraaie dashboard goed tot z'n recht komen. Alle overbodige zaken zijn verwijderd, de airco vervangen en ook de onderzijde is vervangen en nu niet meer gedetailleerd.
 
Uploaded 12-01-2013; © www.pcreest.nl
Updated 15-01-2015
Verder naar de volgende pagina: