Mercedes Benz
model gereed in februari 2020
Naar de volgende pagina:
www.pcreest.nl; uploaded 06-02-2020

Mercedes Benz O 3500; ca. 1955

4,6 liter 6 cylinder dieselmotor met 90 pk.; 27 zitplaatsen.

 

Model: Dinky/Matchbox Int'l Ltd., nr. DY-10, geproduceerd in China, uitgebracht in 1989, omgebouwd tot model van een lijndienstwagen.

 

De Deutsche Bundespost beschikte in de 50'er jaren over een enorm aantal lijnbussen van dit type, maar slechts weinigen hadden ook zgn. "bergramen".

Vanuit Bergtesgaden (zuid-oost Bayern) bereikt men per auto of bus de op 1000 mtr. hoogte gelegen overstapplaats Obersalzberg. Van hieruit is slechts pendelbusverkeer mogelijk naar het Kehlsteinhaus, ook bekend als het "adelaarsnest". (Zowel de Obersalzberg als het Kehsteinhaus waren prominente verblijfplaatsen voor het Nazi-regime).

 

Via een 6,8 km. lange weg (enkel sporig geregeld, maximaal 4 mtr. breed en deels met 24% stijgingspercentage), met veel haarspeldbochten en 5 tunnels, bereiken de in colonne rijdende bussen de 770 mtr. hoger gelegen parkeerplaats. Van hieruit kunnen de passagiers via een tunnel een grote lift bereiken die hen naar het 124 meter hoger gelegen Kehlsteinhaus brengt.

In 1938 werd dit complex als theehuis gebouwd, na 1945 is het omgebouwd tot restaurant en een enorme toeristische trekpleister o.a. door het fenominale uitzicht.

 

Op de ingezette historische foto staat een colonne bussen op de hoogst gelegen parkeerplaats te wachten op vertrek, hierop is ook te zien dat slechts 1 bus over bergramen beschikt. Deze heb ik genomen als voorbeeld voor mijn busmodel, uiteraard met de gebruikelijke brievenbus boven het voorspatbord.

De bussen op dit traject zijn technisch aangepast om de enorme stijging te kunnen nemen. Er wordt (nog steeds) met minstens 2 colonnes gereden, halverwege de route is een passeerplaats.