M.A.N.  SL 202
model gereed in mei 2012
Naar de volgende pagina:
© www.pcreest.nl; uploaded 01-06-2012
M.A.N. SL 202 (1984 - 1993)

Modelbasis: NZG Mercedes Benz O 405

Gegevens van de originele bus:
In 1984 introduceerde M.A.N , samen met Mercedes Benz (O 405) en Neoplan (N 416) de 2e generatie standaard stads- en streekbussen. De carrosserieën kenden veel gelijke delen, maar technisch verschilden de bussen wezenlijk.
M.A.N. leverde de SL 202 met motoren van 200 tot 245 PK. In 1989 kreeg dit hoge-vloertype concurrentie in eigen huis van de lagevloertype NL 202, de productie van de SL 202 liep daardoor sterk terug en werd rond 1993 gestaakt.

Het model is ontstaan door diverse veranderingen aan een Mercedes model, dat ik ooit als wrak had gekocht. Bij dit model is halverwege de zijwanden een sierstrip aanwezig, maar M.A.N. leverde de meeste SL 202´s met gladde zijwanden. De sierstrip van het model heeft echter een functie en verbindt de onderkant met de bovenzijde en die kon ik dus niet zondermeer weg halen. Er zijn echter ook kleine series M.A.N.´s geleverd mét sierstrip, o.a. naar Remscheid, zodat ik toch een verantwoorde versie kon namaken, mét sierstrip.
Diverse raamdelen zijn afkomstig van een "2e wrak", beiden waren als speelgoed door het leven gegaan en bij beiden waren de (gestuurde) voorassen krom of afgebroken. Ik heb het model nu voorzien van wat modernere wielen (Siku).
De indeling van luiken en radiatorrooster verschillen wezenlijk van het Mercedes model, evenals de motorklep, die doorloopt tot onderaan, terwijl de Mercedes een bumper heeft.
Door bedrukking van speciaal printerfolie werd vervolgens een natuurgetrouwe weergave verkregen en kon ik eindelijk mijn lang gekoesterde wens om ook een SL 202 in mijn collectie te hebben, verwezenlijken.