HESS BusZug 7
(Zwitserland)
In 2005 ontwikkelde HESS AG uit Bellach (Zwitserland) een personenaanhanger om in combinatie met een Mercedes Benz Sprinter 416CDI te worden ingezet. De aanhanger heeft daarbij exact de zelfde breedte (1.93 mtr.) als de trekkende wagen. De combinatie wordt verkocht onder de naam "BusZug 7".
Vanaf de start was er al een probleem met Mercedes Benz omdat er geen toestemming werd verkregen voor toepassing van een automatische versnellingsbak, die echter voor een efficiënte toepassing van de combinatie essentieel is.
Met de introductie van de nieuwe generatie "Sprinter" verdween vervolgens ook het type 416 uit het aanbod van combi's/busjes, het zwaarste type werd 316 en dus te licht voor de BusZug7.

Het gevolg is dat slechts enkele personenaanhangers van dit type zijn geproduceerd. Inmiddels (2011) wordt gekeken naar andere opties, waarbij o.a. de samenwerking wordt gezocht met Auwärter/Pucher.
Voor dit type aanhangers met 14 (maximaal 16) zitplaatsen en 5 staanplaatsen is er een markt in Duitsland, Zwitserland en Ooostenrijk, voor versterking in de spits op zwakke buslijnen.
Bovenstaande foto toont de vorderingen tot juli 2010, daarna heeft dit project stil gelegen tot begin 2012.
Eind 2011 heb ik dit project weer opgepakt. De foto's tonen de vorderingen tot eind maart 2012.
Met name de constructie van de vooras heeft nogal wat tijd en denkwerk gekost. Door de trekstang worden de voorwielen gestuurd. Probleem zijn de kleine wielen en dus de beperkte ruimte om een constructie te maken. Door gebruikmaking van kogellagers met een diameter met 4 mm. binnenmaat en 8 mm. buitenmaat wordt het mogelijk om de stuurinrichting functionerend te maken.
Op de foto ligt de vooras "op z'n kop". De trekstang is horizontaal star, het bredere deel tot het trekoog beweegt verticaal om de beweging t.o.v. de koppeling op te kunnen vangen.
bekijk hier het resultaat:
of ga verder naar volgende pagina:
Op de bovenste foto is de voorwielconstructie te goed zien.

Het model is klaar, het eindresultaat en het trekkende voertuig kunt u zien via onderstaande link button:
© www.pcreest.nl; uploaded 01-05-2012